Sari navigarea

Facand o pauza de la preaiubitul unix, pe care incerc sa nu-l judec prin voma, am decis sa-mi aprind o tigara, sa-mi mai iau o cana de cafea siiii sa rasfoiesc Zile si Nopti. Am dat de o chestie ce m-a pus pe ganduri, zisa de un om despre care inainte nu aveam nici o parere. Paul McCartney isi intituleaza noul album „Memory almost full”, sustinand ca ‘in ziua de azi mintile noastre tind sa devina prea incarcate’. Adevarat.

Si cum ma aflu in aceeasi situatie, avand flash-uri cu cursuri, seminarii, laboratoare si asa mai departe (prefer sa nu intru in detalii) in cele mai tampite momente, tind sa fiu de acord cu aceasta afirmatie. Oare am uitat unde ne e tasta delete? sau poate am pierdut-o candva demult.. nu stiu. Cert e ca, fortati de circumstante, constiinta.. de.. viata.. ne supraincarcam memoria… cu chestii care nu ar trebui sa prezinte o asa mare importanta si, poate, ocupam pe degeaba locul celor care ar trebui sa conteze cu adevarat pentru noi. Dar cum putem decide care ganduri sa le salvam de la un delete ireversibil si care nu? Nici macar nu avem timpul sa punem aceste lucruri in balanta.. asa ca ne confruntam cu o situatie de gen „memory full”, ca niste telefoane mobile.

Si atunci ma intreb… oare ne obliga viata sa devenim telefoane mobile?

Mintea umana o ia razna din cand in cand. Se pare ca a mea isi exercita drepturile acum. Sau poate nu.

Anunțuri

7 Comments

 1. „oare ne obliga viata sa devenim telefoane mobile?”
  nici macar, ne obliga sa fim memorii de telefoane mobile… altfel era chiar bine, invatam si noi sa comunicam mai mult. Si e trist, nu vreau sa ma vad ca un card mini sd (in the best of cases) 🙂

 2. nu. pentru ca nu avem delete button…sau il avem dar nu l-am gasit.. sau daca l-am gasit, nu stim sa-l folosim… sau ce sa stergem. 🙂

 3. Se spune ca avem capacitatea sa inmagazinam informatie in asha detaliu… pana la cea mai mica piatra care-o vedem pe strada. Problema este ca nu o putem accesa. Daca stam sa ne gandim, se da un delete din cand in cand la anumite chestii neimportante; nu chiar o formatare, se pierde doar adresa de unde porneste informatia, nu si informatia propriu-zisa. Asta probabil ca sa n-o luam pe aratura… (se pare ca entitatea care ne-a facut design-ul ne-a adaptat la viata asta… sau poatea am fost nevoiti noi s-o facem). Oricum… ce simtim noi nu este o supraincarcare a memoriei… (pentru ca asta nu ne doare) ci o oboseala a creierului pentru ca in ziua de azi suntem nevoiti sa accesam memoria tot mai mult si mai rapid.

 4. poi oboseala vine de la cumulul de informatii care trec „p’acolo” 😛

 5. Informatia nu ne oboseste, folosirea ei exagerata e dureroasa!

  Avem in noi enciclopedii intregi inmagazinate genetic (altfel ar trebui fiecare sa redescopere focul s.a.m.d.) dar asta nu ne deranjeaza. Ne obosesc ritmul de viata foarte rapid si ceea ce implica el: consumul fantastic de energie, ca urmare a nevoii de invatare (ultra)rapida.

  Pana la urma totul porneste de la suprapopulare – de aici concurenta/lupta pentru a detine un loc de frunte in societate…bla bla. You figure it out.

 6. da, trebuie latime de banda mai mare :p

  „Se spune ca avem capacitatea sa inmagazinam informatie in asha detaliu… pana la cea mai mica piatra care-o vedem pe strada.” -> mai exact, chiar numarul de pasi facuti intr-o zi.

 7. Ma aflu si eu in treaba sa las un reply contradictoriu la postul lui LevyNagy. Folosirea exagerata a informatiei e dureroasa doar pentru ca e productiva…la nivel de neuroni (aici depinde si de domeniul din care face parte informatia). Da, sunt de acord ca detinem in noi o cantitate inimaginabila de informatie genetica dar sub nici o forma nu include reteta focului ;):)…Nu suntem pusi in situatia de a redescoperi focul la fiecare generatie doar pentru ca o tehnica invatata anterior este predata posteritatii tocmai pentru a asigura progresul…ergo: cu cat ajungem la un nivel mai avansat al societatii(ie:tehnologic) cu atat vor fi mai multe informatii de retinut pentru fiecare generatie…si cu atat mai amara viata (asta pana cand s-or trezi si ei ca se poate introduce informatia cu seringa:D)…cheers!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: